Kauppakeskus AINOA

Kauppakeskus AINOA

Espoo, 50 000 m2


AINOAn kauppakeskusta on rakennettu useammassa vaiheessa. Viimeinen vaihe 50 000 neliön  ja 100 erikoisliikkeen kokonaisuudesta valmistui lokakuussa 2019.

Suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehti Antti Matti Siikalan johdolla arkkitehtitoimisto SARC  ja Vertti Kiven johdolla sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co.

Viimeisen vaiheen suunnittelu on vienyt sisustusarkkitehtitoimistolta kolme vuotta.

’Ainoan laajennusosan sisätilojen suunnittelussa panostimme erityisesti viihtyvyyteen ja elämyksellisyyteen sujuvuutta tietenkään unohtamatta. Inspiraationlähteenä toimi Tapiolan alkuperäinen idea puutarhamaisesta kaupunginosasta.’ kertoo sisustusarkkitehti Vertti Kivi.

Samaa teemaa on käytetty myös rakennuksen kuudennesta kerroksesta löytyvässä Food Gardeniksi nimetyssä ravintolamaailmassa, vaikka tunnelma siellä on intensiivisempi.

Ainoa eroaa monista kauppakeskuksista siinä, että perinteisen laajoihin näkymiin perustavan kauppakeskusarkkitehtuurin sijaan Ainoaan on pyritty luomaan intiimimpää tunnelmaa inhimillisemmällä mittakaavalla. Sisustusratkaisuin tätä on pyritty tukemaan mm. sijoittamalla käytäville kulkureittien lomaan keidasmaisia istuinalueita.

Puutarhamaista tunnelmaa suuriin tiloihin luovat mm. atriumtilojen yllätykselliset riippuvat puutarhat sekä jättikasviruukut, joita on ripustettu eri korkeuksille 20 metriä korkeaan avotilaan.

Luonnetta tiloihin antavat myös valtavat puumaiset pilariratkaisut ja kattomaisemaa tehokkaasti rytmittävät valaisinryhmät. Väritys on lämminhenkisen tumma kontrastina ympäröiville vaaleille myymälöille. dSign Vertti Kivi & Co on suunnitellut tiloihin myös suuren määrän uniikkeja istuinryhmiä.

Kauppakeskuksessa on hyödynnetty myös dSignin kehittämää Space Alive -konseptiin perustuvaa tekniikkaa, jonka avulla tiloihin luodaan liikkuvien elementtien ja valaistuksen avulla vaihtuvia tunnelmia.

Food Garden on suunniteltu asiakaskyselyjen pohjalta. Monista muista kauppakeskuksista poiketen se on erotettu muusta kappakeskuksesta omaksi  rauhalliseksi kokonaisuudekseen. Vaikka tunnelma on tiiviimpi, sisustuksessa on käytetty samoja  sisustuselementtejä kuin kauppakeskuksen puolellakin, mikä luo Ainoan kokonaiselämykseen jatkuvuutta.

1500 neliön kokoisesta tilasta löytyy 9 erityyppisiä ravintolaa lounaspaikoista, perhe- ja illallisravintoloihin.  Kaikki ravintolat on sijoitettu yhteisen tunnelmallisen keskusaukion ympärille. Asiakkaat ottaa vastaan aukiota hallitseva valtava kauppakeskuksen puoletta tuttu puuta muistuttava elementti, jonka lehvästöstä riippuvien valaisinten lämpimän sävyinen valaistus on oleellinen tilan yleistunnelmalle.

Tilasta löytyvien eriluonteisten ravintoloiden tilat on rajattu pystyrimoista koostuvilla seinäkkeillä, joita on varioitu eri tyyppisillä somisteaukotuksilla.  Puoliläpäisevät seinäkkeet yhtenäistävät ravintolamaailman visuaalista ilmettä mutta takaavat samalla ravintoloille tarpeellisen näkyvyyden. Tilan suunnittelussa on huomioitu myös muuntojoutavuus. Ravintolatoimijoiden toivomiin mahdollisiin muutoksiin ja toimijoiden vaihtuvuuteen on varauduttu ripustamalla seinäkkeet kiskoille, mikä tekee niiden siirtelystä vaivatonta.

Ensimmäisen kuukauden perusteella ravintolamaailman vastaanotto on ollut ravintoloitsijoillekin positiivinen yllätys, Foodgarden on osoittautunut kokonaisuudeksi johon halutaan palata.

Kuvat: Janne Lainea

Tilaa dSignin uutiskirje

Saat uusimmat sisustusuutiset sähköpostiisi.