AINOAn kauppakeskusta on rakennettu useammassa vaiheessa. Viimeinen vaihe 50 000 neliön ja 100 erikoisliikkeen kokonaisuudesta valmistui lokakuussa 2019. 

Suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehti Antti Matti Siikalan johdolla arkkitehtitoimisto SARC ja Vertti Kiven johdolla sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co.

Viimeisen vaiheen suunnittelu on vienyt sisustusarkkitehtitoimistolta kolme vuotta.

Ainoan laajennusosan sisätilojen suunnittelussa panostimme erityisesti viihtyvyyteen ja elämyksellisyyteen sujuvuutta tietenkään unohtamatta. Inspiraationlähteenä toimi Tapiolan alkuperäinen idea puutarhamaisesta kaupunginosasta.’ kertoo sisustusarkkitehti Vertti Kivi.

Samaa teemaa on käytetty myös rakennuksen kuudennesta kerroksesta löytyvässä Food Gardeniksi nimetyssä ravintolamaailmassa, vaikka tunnelma siellä on intensiivisempi.

Ainoa eroaa monista kauppakeskuksista siinä, että perinteisen laajoihin näkymiin perustavan kauppakeskusarkkitehtuurin sijaan Ainoaan on pyritty luomaan intiimimpää tunnelmaa inhimillisemmällä mittakaavalla. Sisustusratkaisuin tätä on pyritty tukemaan mm. sijoittamalla käytäville kulkureittien lomaan keidasmaisia istuinalueita.

Puutarhamaista tunnelmaa suuriin tiloihin luovat mm. atriumtilojen yllätykselliset riippuvat puutarhat sekä jättikasviruukut, joita on ripustettu eri korkeuksille 20 metriä korkeaan avotilaan.

Luonnetta tiloihin antavat myös valtavat puumaiset pilariratkaisut ja kattomaisemaa tehokkaasti rytmittävät valaisinryhmät. Väritys on lämminhenkisen tumma kontrastina ympäröiville vaaleille myymälöille. dSign Vertti Kivi & Co on suunnitellut tiloihin myös suuren määrän uniikkeja istuinryhmiä.

Kauppakeskuksessa on hyödynnetty myös dSignin kehittämää Space Alive -konseptiin perustuvaa tekniikkaa, jonka avulla tiloihin luodaan liikkuvien elementtien ja valaistuksen avulla vaihtuvia tunnelmia.